“L’alumnat nouvingut a l’aula ordinària de secundària” (2006)
En les Jornades de formació per a assessors LIC del curs 2006-2007, van proposar-me de parlar sobre l’aula d’acollida des del punt de vista dels professors de matèria, des de les aules ordinàries. En efecte, sóc professor de secundària a l’IES Arraona, professor ordinari en una aula ordinària. Pertanyo a una assignatura que, per decret, és acollidora. I com que tinc un nombre considerable de nouvinguts a la meva aula, sempre que puc demano de participar com a professor-col•laborador a l’aula d’acollida. No sóc expert en aquests temes i, per tant, parlo sempre a títol individual i lliurement.
Així que em vaig imaginar aquesta exposició, adreçada als assessors LIC, com un dinar entre amics, una conversa informal al voltant d’una taula, amb un bon àpat i un bon vi. És a dir, com una conversa al voltant d’un tema que, molt probablement, ens interessava a tots els comensals.
“El professor de música a l’educació secundària” (2007)
Seminari de didàctica de l’Escola Superior de Música de Catalunya – Pràcticum I – Curs 2007-2008
L’escola de demà – PodCamp Barcelona (2008)
Cinc idees clau sobre l’escola que els no-docents haurien de conèixer per a poder pensar i opinar sobre educació per compte propi.
Conversant a les aules de primària i secundària
Si pensem en unes aules funcionals, de persones que utilitzen competències, ens podem imaginar uns espais rics en comunicació. Per tant, el diàleg i la conversa tenen un rol important en la construcció tant de pensament com de significats.
La creació d’un rap. Converses al voltant d’una cançó (2008)
IES Arraona (Sabadell) – Curs 2007-2008 – Aula de música – Alumnes de 1r d’ESO.
Aprendre. Notes per a la reflexió (2008)
Amb motiu de la celebració dels 10 anys de la fundació de Lacenet, en Ramon Barlam, docent i amic, va proposar-me de fer una xerrada sobre un tema d’actualitat educativa que pogués interessar un col·lectiu tan singular i potent com el que gira a l’entorn dels projectes col·laboratius i telemàtics de Lacenet.
Incapaç d’oferir lliçons, vaig optar per compartir algunes notes per a la reflexió sobre un dels temes centrals de l’educació: l’aprenentatge. Amagat darrera les polèmiques educatives, els debats sobre les TIC o els nous currículums basats en competències, l’acte d’aprendre queda massa sovint implícit, ocult, pressuposat a l’escola. I això fa difícil reflexionar sobre la seva naturalesa i abordar-lo en la seva justa dimensió pedagògica.
Una xerrada en tres parts: una exposició personal, una re-presentació col·lectiva i un torn obert de respostes. Sobre què consistiria cada part en tenia una idea pensada, però les coses que fem amb els altres mai no són com hem previst si estem disposats a escoltar, ja que el producte final sempre és una creació col·lectiva. I jo vaig anar a Callús a dialogar, és a dir, a escoltar i a aprendre. En aquest espai trobareu les traces de les coses que ens van passar. Espero que justifiquin la vostra visita!
Boris Mir, professor a l’IES Arraona (Sabadell)
Estrategias de aprendizaje y TIC (2009)
Una conferencia que será sesión de trabajo.
Una sesión de trabajo que será aprender haciendo.
Aprender haciendo para poder reflexionar sobre las estrategias de aprendizaje.
IV Encuentro Edublogs 2009 (Getxo)
La competencia digital, competencia metodológica (2009)
Curs CUIMPB “Competències digitals: coneixements, habilitats i actituds per a la Societat Xarxa”. Aproximacions més recents al concepte de competència digital segons diferents dimensions socials, així com a un conjunt d’experiències pràctiques de desenvolupament, aplicació i avaluació d’aquestes competències en diversos àmbits de la societat.