En David Bueno fa un article al diari Ara sota el nom “Aprendre a llegir i escriure: una qüestió de silenci?” amb l’entradeta “Un estudi observa que l’existència de converses creuades dificulta l’aprenentatge de la lectoescriptura”.
Però després resulta que en realitat és un estudi fet amb 99 infants que aprenen paraules noves:
Utilitzant diversos tests van valorar la facilitat amb què aprenien paraules noves en les condicions esmentades.
BUENO, D. Aprendre a llegir i escriure: una qüestió de silenci?
Perdoneu, però això és aprendre a llegir i a escriure? Aprendre paraules?
Finalment arriben a algunes conclusions:
“Quan hi ha soroll ambiental és més difícil aprendre paraules noves.”
“’L’efecte del soroll sobre l’aprenentatge de paraules noves i la lectoescriptura és més intens quan només se sent la paraula i no es poden observar els moviments dels llavis de qui parla.”
“Les persones que llegeixen poc tenen més dificultats per aprendre paraules noves, fins i tot en les condicions ambientals més favorables, de manera que els dos processos, aprendre paraules noves oralment i alfabetitzar-se, es van retroalimentant.
BUENO, D. Aprendre a llegir i escriure: una qüestió de silenci?
Insospitat, mai no ho havíem pensat! En fi, no només demostrem obvietats que tot bon docent ja sap, sinó que, a més a més, fem passar bou per bèstia grossa: aprendre paraules (suposo que tothom les mateixes!) i medir-ho en un test potser no és “aprendre a llegir i a escriure”.
Si això ens ajuda a millorar la recerca, ja ens disculpareu, però nosaltres anem fent i pensant a les aules i ja ens atrapareu algun dia. Bona recerca i bona sort!

Comments by Boris Mir