El juny de 2020, en ple confinament, la Fundació Bofill em va encarregar un document de reflexió i propostes sobre un escenari de possibles confinaments d’escoles i instituts durant el curs 2020-2021. En aquells moments era difícil anticipar l’actual situació, però sí que es podia considerar la primera experiència de confinament com a una font inicial d’aprenentatge.

El document Orientacions per a un escenari de possibles confinaments, doncs, vol contribuir a promoure la reflexió pública a partir d’un conjunt de propostes específiques per a la presa de decisions als centres educatius. És una proposta de sortida, no una proposta finalitzada, un text d’urgència en un context de confinament que recull converses, debats, trobades, lectures… Interaccions amb moltes persones, professionals de l’educació, mestres, direccions i famílies.

Si en algun moment post ser útil la seva lectura, potser és ara, quan la situació a les escoles és tan complexa i la possibilitat de tancament de centres augmenta diàriament. Aquest document haurà complert la seva funció si la generació de noves propostes i reflexions, l’enriquiment i la crítica el fan obsolet gràcies a la proposta de millors orientacions.

Aprofito novament per deixar escrit el meu reconeixement als equips d’escoles i instituts que estan donant una lliçó, literalment, de professionalitat i capacitat de sacrifici. De la negligència del Departament d’Educació, prefereixo no parlar-ne.